Tang og Tare:

Alt du vil vite om havets grønnsaker i én artikkel!

Uansett om du kaller det tang og tare, sjøgress, sjøsaker eller makroalger, så snakker vi om det samme fantastiske produktet: havets smakfulle og næringsrike grønnsaker!

Her vil vi prøve å gi deg en fullstendig oversikt over hva tang og tare er, hvorfor det er bra, alle bruksområdene, litt historie og hvor du kan høste det.

Det er ingen tvil om at disse sjøsakene er på full vei inn i norske hjem. Tang og tare regnes som en av de største trendene innen mat, og du vil utvilsomt høre mer og mer om dette i tiden som kommer. Så da kan du vel like greit komme deg i gang først som sist?

Hvis du ikke har lurt på det enda, så la oss starte med å svare på et viktig spørsmål:

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 37

Hva er denne “SJØSAKER” greia?

Sjøsaker er merkevarenavnet vårt, og spiller på ideen om “grønnsaker fra sjøen”. Vi synes det fenger mer enn tang og tare, men vi snakker altså om det samme! 

Det blir sikkert litt utfordrende på engelsk, men vi synes det gir perfekt mening om du snakker norsk!

Tekslo Seafood - Om oss

Tekslo Seafood – Vår misjon

VÅR MISJON ER Å FÅ TANG OG TARE TILBAKE PÅ SPISEBORDET

Der Atlanterhavet møter Nordsjøen, og langs kysten vår, er det en underutnyttet og delvis glemt naturressurs.

Våre forfedre levde av havet i tusenvis av år, og de visste at tang og tare kan være en viktig kilde til vitaminer, mineraler, kalsium og jod.

Alle vi som startet Tekslo Seafood vokste opp ved sjøen. Sammen har vi en drøm om å skape en mer bærekraftig planet, endre trender rundt mat og helse, og introdusere tang og tare til verden.

Våre høsteområder ligger i sjøkanten ved Tekslofyret, vest for Tofterøy på Sotra, et sted du nok ikke har hørt om, men det er i utgangspunktet paradis for tang og tare. Her vokser glade små alger, som har det vakre havet som sitt hjem. Forholdene her er optimale: Det er høyt næringsinnhold fordi vannet kommer ned fra breene og det er ingen fiskeoppdrett eller andre forurensende aktiviteter.

Vi høster tang og tare for hånd, fra holmer og skjær. Dette gir oss mulighet til å høste tang av høyeste kvalitet, kontrollere hvor mye vi tar og sørge for optimal tilvekst. Vi tørker plantene i våre selvutviklede tørkerom, på innsiden av et tradisjonelt naust. Da har vi full kontroll over temperatur og kan tørke på en måte som bevarer så mye av næringen og smaken som mulig.

Målet er altså å få dette tilbake på middagsbordet. Det tror vi er mulig, men det er en lang vei å gå med å opplyse folk om alle fordelene med tang og tare.

Så… hvor begynner vi?

La oss begynne med å definere HVA tang og tare faktisk er!

Hva er tang og tare?

Tang og tare er bare veldig store alger! Makroalger på fagspråket.

Makroalger er en gruppe fotosyntetiske, ikke-blomstrende, plantelignende organismer som lever i havet. Dette betyr at de lever av lys og i vann, men de er teknisk sett ikke planter.

De er medlemmer av Protista-riket. Følgende har de ikke røtter, stilker, blader eller blomster.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 38

De er litt forskjellige fra art til art, men det er ikke så mye forskjell mellom dem. Noen typer tang og tare vokser nærmere kysten, mens andre vokser i havets dyp.

For å være ærlig er det største skillet ved første øyekast at noen viser farger mens de andre ikke gjør det.

De fire fargede typene, kaller oftest kystområdene deres hjem. De er også kjent som marine alger, men det er bare ikke så fengende. Tang og tare er en sunn, smakfull, enkelt tilberedt og moderat priset havgrønnsak som også er en asiatisk favoritt.

Høstet enten for hånd eller av dykkere, så er det å anskaffe tang og tare akkurat like mye en jaktaktivitet som det var i gamle dager.

Tang og tare er så rikelig, og de har så mye potensial at de gjør at havet ser ut som en stor bank (eller krukke) av makroalger. Og sannheten er at de er et spesielt godt alternativ for å bekjempe matkrisen i vår globaliserte verden.

Næringsverdi

Hvorfor er tang og tare sunt for deg?

Tang og tare kan gi mange av de naturlige stoffene som mennesker trenger for å fungere.

Vitaminer, mineraler, naturlige fettstoffer, karbohydrater, Omega 3 og Omega 6 syrer er alle en del av de rike ingrediensene i alger, som alle er essensielle næringsstoffer til menneskekroppen.

Dessuten inneholder tang og tare også 5-30% protein av deres egen gjennomsnittlige tørrvekt, noe som gjør det bra også for vegetariske og veganske dietter. Dessuten, siden tang og tare overpresterer, så er den også rik på jod, sink, kalium, magnesium, kalsium, selen og fosfor

Og hvor får alger alle disse fra? Fra stedet der alt begynte, nemlig havet.

En uforlignelig mengde mineraler, makroelementer og sporstoffer blir matet til tang og tare av havet. Tang og tare ligger bare der og absorberer de mange gavene fra havet, og så lagrer de dem for å sikre seg disse. Dette er grunnen til at mengden mineraler i tang og tare nesten teller 36% av tørrvekten.

Omega 3 og Omega 6 syrer i alger er også gode for sykdomsforebygging. Tang og tare hjelper dermed til å forhindre kardiovaskulære sykdommer, slitasjegikt og diabetes.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 39

Hvorfor blir tang og tare regnet som supermat?

Hva er i det hele tatt dette supermat greiene?

Supermat er for det meste plantebaserte matvarer (bortsett fra de som er laget av fisk og meieriprodukter) som antas å være proppet med næring og dermed gode for ens helse.

Vi regner tang og tare som supermat takket være deres høye nivåer av næringsstoffer og deres helsemessige fordeler. Enkelt sagt – de er perfekte på alle måter!

Avhengig av typen du spiser, kan tang og tare inneholde over 50 forskjellige og viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer. Selv om de ikke er så kjente, er dt mer komplekse og næringsrike enn landplanter.

Det er så mye mer vi kan si om supermat og supermatinnholdet i alger. Det er derfor vi har skapt en innsiktsfull delartikkel for deg om dette emnet her.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 40

Helsefordeler ved å spise tang og tare

Tang og tare er generelt sunt, bærekraftig og velsmakende. Ikke bare gir det kroppen din godsakene, men det er også en kulinarisk opplevelse helt av seg selv.

Noen av de mest bemerkelsesverdige helsemessige fordelene ved å spise tang og tare er: regulering av blodsukker og kolesterolnivå, reduksjon av lipidabsorpsjon i mage-tarmkanalen, vekttap og anti-fedme, forbedret hjertehelse og forbedring av tarmhelsen.

Alger suser inn i systemet ditt og tar vare på ditt hjerte, blodtrykk og tarmer som de pålitelige, gode gutta som de er.

Tang og tare er også rike på vitaminer, mineraler, proteiner, polyumettede fettsyrer (den gode typen) og kostholdsfibre (for å gå på toalettet uanfektet).

Det er ikke bare våre ord. Mange kliniske studier har vist helsemessige fordeler av tang og tare i kostholdet. Som et eksempel har Scottish Food Health and Innovation Service listet 21 helsemessige fordeler med å spise tang og tare, knyttet til deres næringsstoffer, dvs. hva de er laget av.

Hvis du ønsker å finne ut mer, forklarer vi mer om helsemessige fordeler av tang og tare i kostholdet under en klinisk studie og forskningsseksjon i denne artikkelen.

Hva har elementene å gjøre med tang og tare?

Jod, kalium, magnesium, kalsium … Dette er bare kjemiske elementer, ikke sant? Hva har de å gjøre med tang og tare?

Disse er faktisk “de store gutta”, da de er de mest grunnleggende enhetene og næringsstoffene som kommer inn i kroppen din. De er alle elementer som tang og tare har absorbert og er i stand til å formidle til den som spiser tang og tare. Disse elementene er det fagfolk kaller næringsinnholdet.

Og med tang og tare er næringsinnholdet virkelig i gang med å gjøre sitt beste for å gi mer hver dag, og de arbeider hardt for å hjelpe deg med å fungere skikkelig.

Disse mineralene (og alt annet tang og tare kan by på) er alle hvor ernæringsmessige og helsemessige fordeler starter.

Mineraler og vitaminer er så viktige at de ofte leveres som helse-fordelaktige kosttilskudd. Den gode nyheten er at mat allerede har mange av disse, og spesielt tang og tare er gode til å lagre dem.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 41

Hva er natrium?

Natrium er et essensielt næringsstoff som i livet mest er forbundet med salt.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at en gjennomsnittlig voksen spiser 8 til 12 gram salt hver dag, noe som kanskje ikke virker så mye før du innser at anbefalt saltinntak per dag bare er 5 gram.

Ta en titt på vår artikkel om salt og natrium for å gå over risiko og fordeler av natrium over og underforbruk.

Salt fra tang og tare – Et alternativ til vanlig salt

Et alternativ i saltverdenen er salt fra tang og tare (også kjent som s-alt Alt-salt? Vi jobber fortsatt med det).

Forskere ved Fraunhofer Institute for Process Engineering og Packaging IVV har konkludert med at alger kan brukes som salt erstatning, og de reduserer også natriumforbruket.

Det største problemet er at folk bruker så mye salt at det begynner å blokkere deres blodårer. Mens 1 gram bordssalt har 0,4 gram natrium i seg, har 1 gram tangsalt mellom 0,022 og 0,047 gram natrium i seg. Mengden natrium endres avhengig av algearter, men salt fra tang og tare ender opp med bedre resultater uansett.

Med salt fra tang og tare bringer du frem matens smak uten de utrolige mengder ekstra natrium kroppen din allerede tigger deg om å unngå.

Tang er grådige når det gjelder jod. De samler opp dette som en militant, apokalyptisk overlevende. Eller en drage.

Tang og tare absorberer jod fra havet, og visse typer brun tang og tare akkumulerer selv over 30.000 ganger jodkonsentrasjonen av sjøvann rundt dem.

Derfor er tang og tare en utmerket tilførsel av jod, særlig ettersom de kommer uten risiko for økte nivåer av natrium.

Rått! Men hva er jod?

Den usynlige helten av mange utviklingsprosesser, nemlig jpd, er et viktig sporelement som kreves for skjoldbruskhormonsyntese (De Benoist, et al., 2008).

Det er spesielt viktig for barn og gravide, da det bidrar til å skape sunne babyer og hjerner.

Det er iboende risiko forbundet med jodmangel, som vi undersøker mer grundig i denne jod-artikkelen her, sammen med en del om hvordan man kontrollerer jodnivå.

Hva handler det om?

Kalium er et viktig næringsstoff som kreves for normal cellefunksjon, og det er vanligvis forbundet med bananer, sannsynligvis fordi et selskap virkelig ønsket å selge dem.

Imidlertid er kalium absolutt nødvendig for vår velvære. Hvis du lurer på hvor mye kalium du bør spise, så vel som hvorfor og hvor du skal få tak i det, så sjekk denne artikkelen for anbefalt næringsinntak (RNI).

Spoiler varsel: Tang og tare har skikkelig høye nivåer av kalium, enda mer enn andre matvarer, og dette kan fort bli din leverandør.

Hør nøye nå.

På et hvilket som helst tidspunkt er ca. 8-40% av tang og tare sine tørrmasser ene og alene mineraler. Selvfølgelig inneholder tang og tare magnesium også!

Magnesium er en av de viktigste makro næringsstoffene du trenger for å holde kroppen din levende, og tang og tare kan også gi deg dette * blunk blunk *

Hvis du spiser en håndfull tang (ca. 100 g), vil du få mellom 90 til 570 mg magnesium.

Men er det nok? For å se hvordan denne doseringen tilpasser seg anbefalt næringsinntak (RNI på engelsk), beskrives det her i bedre detalj sammen med helsemessige fordeler.

Når ordet kalsium er sagt, begynner du sannsynligvis å tegne kyr og melkebarter.

Tang og tare en av de viktigste kildene til kalsium utenom meieriproduktene, og inneholder enda mer av det enn melk, fordi … selvfølgelig gjør de det! Det er tang og tare!

Som du sikkert vet, så er kalsium et mineral som kroppen trenger for å opprettholde beinstyrke, men det er også nødvendig for andre prosesser også.

Kalsium anbefales spesielt for gravide, ungdom og eldre. Det er også et pluss for veganer og laktoseintolerante mennesker som ikke har tilgang til vanlig melk i sin diett.

For å lære mer om kalsium og hvordan det forhindrer sykdommer, vær oppmerksom på at vi ekspanderer rundt dette og mer i denne grundige artikkelen om kalsium og tang og tare. Her diskuteres tang og tare i forhold til kalsiumtilskudd, kalsium biotilgjengelighet og hvorfor det er viktig, samt det anbefalte inntaket av kalsium.

Hvis du vil snakke om ukjente helter, så se bare på karotenoider.

De er kraftige antioksidanter som, akkurat som navnet deres indikerer, bekjemper de skadelige effektene av oksidanter i kroppen din (nei, ikke rust nøyaktig, men i utgangspunktet det i anatomiske termer).

Betakaroten er en karotenoid med en veldig spesiell funksjon. Betakaroten er en forløper for A vitamin, noe som betyr at menneskekroppen tar rå betakaroten, utfører litt magi, og gjør det om til A vitamin.

Flere rapporter har bekreftet at lavere forekomst av aldersrelaterte kroniske sykdommer er forbundet med forbruk av karotenrike grønnsaker, som inkluderer tang, som nærmere forklart i denne artikkelen.

Magnesium, kalium og alle andre “ium-er” er ikke alt tang og tare liker å absorbere. Foruten mineraler har tang og tare også sine grådige hender godt plantet rundt vitaminer.

Vitaminer er organiske forbindelser oppkalt etter alfabetet som er essensielle for normal kroppsvekst og ernæring. De er delt inn i to typer, avhengig av om de oppløses i fett eller vann. Tang og tare er så rå at de inneholder begge disse typene.

Tang og tare har faktisk A, B og C vitaminer i seg, alle de vitaminene en trenger for å holde kroppens funksjoner gående.

Som et eksempel er A vitamin nødvendig for sunn hud, membraner, immunsystem, godt syn og mer. C vitamin styrker også immunforsvaret, aktiverer absorpsjonen av jern, og listen fortsetter.

Interessert i å vite mer? Vi forklarer betydelig mer om de forskjellige vitaminene (A, betakaroten, C, og alle B-gutta også) og deres direkte og indirekte forhold til tang og tare i denne mektige artikkelen om tang og tare og vitamin.

Karotenoider er kraftige antioksidanter. De kjemper mot (spoiler alert!) oksidanter, som pleier å fare rundt i kroppen som et ukontrollerbart, skadelig vev.

Faktisk har nyere studier vist at det er en sammenheng mellom en diett rik på karotenoider og en redusert risiko for kardiovaskulær sykdom, kreft og oftalmologiske sykdommer.

Tang og tare som karotenoider

Til slutt har mange studier vist at antioksidantegenskapene til karotenoider som finnes i alger, rett og slett er FANTASTISKE. De har vist seg å spille en rolle i å forebygge mange problemer knyttet til oksidativt stress (Burtin, 2003).

Hvis du nå lurer på hva oksidativt stress er, er det hva som skjer når oksidantene vinner, og det ikke er nok antioksidanter til å storme stranden og redde dagen.

Tang og tare kan hjelpe med dette problemet. Enkelt sagt er tang og tare den viktigste kilden for vitaminer og fytokjemikalier (Sangeetha, 2009) med god margin. Hvis det er vanskelig å tro så finner du her et sammendrag:

  • Brun tang og tare: mange karotenoider, spesielt fucoxanthin, betakaroten og violaxanthin.
  • Røde alger: rik på betakaroten og alfakaroten, med nivåer enda høyere enn landplanter (MacArtain, et al., 2007).
  • Grønne alger: betakaroten, med nivåer som ligner på jordplanter (Burtin, 2003).

For å lære mer om antioksidanter i tang og tare, gå til denne artikkelen som skisserer forholdet deres og mange andre saftige og tidligere godt bevarte hemmeligheter.

Forklart på en enkel måte er polysakkarider (ja, det er stavet riktig) karbohydrater, i likhet med stivelse, cellulose eller glykogen (disse er også stavet riktig).

Allikevel, før du hopper på K-ordet, må du imidlertid huske at når polysakkarider er fra naturlige kilder, og de er effektive, giftfrie stoffer med mange aktiviteter og fulle kalendere.

Polysakkarider kan fungere som probiotika (stoffer som stimulerer veksten av gunstige bakterier i fordøyelseskanalen, eller som forskere kaller dem “god-bakterie gjødsel”), og de har vekstfremmende og helseforbedrende effekter.

Tang og tare inneholder store mengder karbohydrater i form av strukturelle, lagrings- og funksjonelle polysakkarider. Deres totale karbohydratinnhold kan variere fra 20% til 76% av tørrvekt, avhengig av arten.

Men når de står overfor en menneskelig tarm, er de fleste av disse polysakkaridene sterkere, og de kan ikke fordøyes. Derfor kan tang og tare betraktes som kostfibre. Kostfibre er akkurat det du mistenker at de er, og de hjelper deg med å gå på toalettet uten at du skal bekymre deg for mye om det.

Imidlertid har polysakkarider også andre anvendelser. Mat, drikkevarer, medisiner, stabilisatorer, emulgatorer, fortykningsmidler, etc. (Admassu, et al., 2015) er bare noen av deres anvendelser. De er hardt arbeidende og generelt gode, og vi bør rose dem for det.

Spirulina er et av de to mest kjente eksemplene på spiselige mikroalger. Det er en utmerket kilde til protein som det også er lite fett i, lavt med kalorier, og nesten ingen kolesterol.

Vi forklarer mer om proteinsammensetningen og helsemessige fordeler med spirulinainntaket i denne fulle spirulina og tang og tare-artikkelen.

Bare for å gi deg en ide, så inneholder 1 gram spirulina så mye vitaminer som 1 kilo ferske grønnsaker. Videre er det 50 ganger rikere i jern enn spinat og 10 ganger rikere på betakarotener enn gulrøtter.

Spirulina er også et av de kuleste navnene noensinne, og det er alltid et pluss.

Forskjellige Typer Tang og Tare

For å svare på ditt første spørsmål: Ja, det er flere typer tang og tare.

Men generelt er tang og tare veldig mye av det samme.

Alger, det fancy navnet for tang i byen, er en gruppe fotosyntetiske, ikke-blomstrende, plantelignende organismer (kalt makroalger) som lever i havet.

De er ikke planter, men medlemmer av Protista-riket. Dette forklarer delvis hvorfor de ikke har røtter, stengler, blader eller blomster. Teknisk sett er de heller ikke grønnsaker, men de beskrives ofte som havgrønnsaker på grunn av deres deilige smak.

Finn mer informasjon om de fire forskjellige typene alger (grønn, rød, brun og blå mikroalger) i denne artikkelen.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 42

Grønnalger

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 43

Rødalger

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 44

Brunalger

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 45

Blå-grønne alger

Fire typer tang

Grønne alger er for det meste laget av klorofyll (det samme stoffet som tillater fotosyntese) og polysakkarider (energienheter).

De delene som ikke består av klorofyll og energi er imidlertid også rike på magnesium, kalsium, jod og fosfor (Jaspars & Folmer, 2013). De viktigste karotenoider (eller antioksidanter) i disse algene er β-karoten (Burtin, 2003).

Vil du vite mer om karotenoider? Sjekk ut denne artikkelen vi har om dem. Hvis du ikke ønsker å vite mer, sjekk det ut uansett, for du vil ikke angre på det.

_____________________

Rød tang og tare tar farge fra phycoerythrin og phycocyanin. Disse to er faktisk som små kusiner laget av klorofyll, og de overskygger alle andre pigmenter, inkludert en rekke unike xantofyller (http://www.seaweed.ie) som er å finne i tang og tarens sammensetning.

Videre har rød tang og tare proteinnivåer som er sammenlignbare med de som finnes i høyproteingrønnsaker, slik som soyabønner. Imidlertid har røde alger både disse proteinnivåene og i tillegg rundt 100-800 mg C-vitamin per kilo, og dermed slår de soyabønner ned i støvlene med sin merverdi.

_____________________

Brune alger får sin farge fra dominansen av et xantofyll pigment som heter fucoxanthin (et veldig fancy ord for fargen gul). De har også mange phlorotanniner, som gir dem anti-fedme og anti-diabetiske egenskaper (Jaspars & Folmer, 2013).

I tillegg til alt dette, er brune tang rik på karotener (forløperne av vitamin A) og vitamin C.

_____________________

Blå tang og tare, også kjent som mikroalger, er den største primære biomassen i verden. De dekker 70% av jordoverflaten til en dybde på opptil 200 meter, noe som betyr at de har vært våre overherrer hele tiden, og vi har bare nettopp begynt å omfavne dem.

Inntil nylig har mikroalger vært en uutnyttet ressurs. Noen har imidlertid anerkjent deres søknad om å bli biodrivstoff og menneskelig mattilskudd. Dette har ført til en boom i mikroalgekultursektoren (Jaspars & Folmer, 2013) som du kanskje ikke var klar over, men nok bør være oppmerksom på.

Måter å Spise Tang og Tare på

Det er mange måter en kan legge til tang og tare i hverdagslig mat!

Rett inn i en frisk salat eller presset inn i et rull for å tygge på som tyggis, så er tang og tare en god matbit og en ingrediens for en rekke måltider.

Du kan spise tang og tare frisk, rå, rehydrert og tørket. Som om det ikke var nok, kan tang og tare også kokes som en grønnsak, blandet inn med måltidet, bakt i kaker, kokt med melk til pudding eller rett og slett brukt som et basekrydder eller som fortykningsmiddel for supper.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 46

Tang og tare - Historie

Er tang og tare Viking mat?

Absolutt!

Det har vært en del av sjøfolkets og kystfolkets kosthold i hundrevis av år, både her i Norge, så vel som på mange andre steder i verden.

Men i deler av Asia spiser folk fortsatt tang og tare daglig.

Ønsker du å lære mer om asiatisk mat og historie? Det er tross alt ganske interessant. Se vår artikkel om tang og tare og dets historie i Japan, Korea, Kina og Europa her.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 47

Tang og tare; Barn

Liker barna dine grønnsaker og fisk?

Heldige deg hvis de gjør det, men hvis du bare himlet med øynene, så er du ikke alene.

Sannheten er at mange foreldre sliter med å få barna sine til å spise sunn mat (husker du hvordan de kjempet med deg? Uff).

Tang og tare er kanskje ikke barnets førstevalg heller, men våre flakete produkter er lette å kamuflere.

Det er riktig – gjem det i sauser, taco, gryteretter, kjøttboller, supper, alt du kan tenke deg!

Vær kreativ, og før du vet det, så vil din pode ha absorbert de nødvendige vitaminer og næringsstoffer uten klager eller problemer.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 48

Tang og tare; Vektstyring

Hei du, dette er faktisk ganske viktig. Tang og tare er ikke et slankemiddel.

Vi gjentar: Tang og tare er IKKE et slankemiddel, og det bør ikke konsumeres som sådan. Men det alger har er egenskaper som reduserer absorpsjonen av fett, og reduserer mengden som kommer inn i kroppen din.

Videre har noen tang en rekke fordøyelige karbohydrater og fiber som, når spist i store mengder, kan bidra til å redusere fordøyelsen. Dette betyr at du ikke vil føle deg sulten så fort, og det kan hjelpe deg med å spise mer organisert og unngå å knaske på snacks mellom måltider.

I tillegg er Umami, en av formene av tang og tare, perfekt for å forbedre matens smak. Dette gjør at du kan få en bedre matopplevelse uten å legge til for mye ekstra fett, sukker eller salt.

Selv om tang ikke er et slankemiddel, kan det hjelpe deg med å oppnå en sunnere balanse og livsstil med den ekstra fordelen av smak og næringsstoffer. Kult, eller hva?

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 49

Tang og tare; Bærekraft

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 50

Å spise godt mens du tar vare på miljøet er vårt største mål, og for å være ærlig, hvem vil ikke det?

Det mange ikke skjønner er at tang og tare kan være et viktig bidrag til en verden med miljø- og matforsyningskrise: de er deilige, næringsrike og lett fremstilt og oppdrettet.

De er også ansvarlige for økt biologisk mangfold i sjøen. I henhold til fiskerier og nedadgående kystøkosystemer, setter tang og tare gjerne denne samtalen tilbake i spill, og de gir deg et alternativ: nemlig seg selv. Mens de vokser, hjelper de miljøet de er i, og tangkultivering er egentlig ganske enkelt. På dette stadiet kan tang og tare erstatte opptil 15% av mat på tørrvektbasis.

Tang og tare i byggearbeid

Vent, så tang kan være mer enn mat?

Svaret på det er: JA, SELVFØLGELIG. Tang og tare kan være alt det vil være!

Vel, det er kanskje en sterk overdrivelse, men det er sant at marine planter i noen deler av Europa var brukt til boligbygging.

Øyboerne på Læsø, i Danmark, brukte ålgress som takmateriale. De fylte også møbler med tang og tare. Lokale kvinner i Læsø kom med oppfinnelsen om å bruke sine ferdigheter med ull til å behandle tang og tare, og til å lage mønstre med dem.

Dette er så unikt at en tangbank ble grunnlagt i Læsø i 2007 for å minnes disse behandlingsteknikkene og bevare byens gjenværende historiske bygninger.

I 2012 ble dette bevaringsarbeidet anerkjent med Europa Nostra-prisen for utdanning, opplæring og økt bevissthet om kulturarven.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 51

Tang og tare for glassproduksjon

Ja, du hørte riktig. Den første registrerte kommersielle bruken av tang og tare i Europa har å gjøre med alger som ble brukt til produksjon av glass i Frankrike og Norge.

Aske fra alger ble brukt til å erstatte aske fra tre i glassproduksjon i det 17. århundre. Heldigvis er det ikke lenger nødvendig, så vi kan spise flere av dem!

Høsting og tørking av vår tang og tare

Høsting av tang og tare er en prosess som krever enten en magisk blodmåne eller litt tålmodighet og engasjement. Ditt valg! Hvis du går for sistnevnte, foregår prosessen i skjærgården sør og vest for Tofterøy i Sund kommune, et vakkert område som er fullt av trær, steiner og fine solnedganger.

Tekslo Seafoods visjon er å høste så bærekraftig som mulig, med minst mulig innvirkning på havets fauna.

Derfor høster vi tang og tare for hånd når vi kan sikre best mulig vekst. På denne måten kommer den ferskeste tangen på tørkelinjen, og det blir trygt omgjort til et kvalitetsprodukt.

Om du foretrekker første alternativ, så kan du møte oss der for neste måneformørkelse ved midnatt. De områdene vi høster vil aldri bli høstet flere ganger før vi ser at gjenveksten er til stede. For å garantere det, så jobber vi under en høsteplan som gjør at vi kan sikre at høstestedene roteres og overvåkes nøye.

Som du kan se, liker vi tang veldig mye. Vi håper du vil det også 🙂

En faktisk opptak fra våre gutter.

Tang og tares biologiske fakta

Havets vegetasjon er mer primitiv i evolusjonær skala enn landets. Ikke fordi det ikke har utviklet seg like lenge, men fordi det nåværende nivået har det helt greit, takk skal du ha, og det er ikke interessert i å endre seg for øyeblikket.

Forskjellene mellom land- og havvegetasjon er enkle.

Tang og tare har ingen blomster eller frø, for eksempel. Deres reproduksjon og distribusjon utføres av aseksuelle sporer (som er enklere strukturer enn frø).

De har heller ingen røtter. Tang og tare er forankret til havbunnen av en struktur som kalles holdfast på engelsk. Marine alger sitter bare der og absorberer.

Tang og tare absorberer de nødvendige minerale næringsstoffene direkte fra sjøvannet gjennom sine bladlignende armer, og de begynner sakte å lagre mineraler og vitaminer med en lekende glød.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 52

PS: Tang og tare bevarer også mat

Marine alger overpresterer virkelig, og de har en antibiotikumkomponent som bidrar til å bevare matvarer (hvorfor ikke liksom?).

Innfødte på noen Stillehavsøyer, for eksempel, bruker tang og tare til å pakke fersk fisk. Det sies å bidra til å forsinke nedbrytingen. På andre steder hvor kjøleanlegg mangler, blir matvarer som vanligvis brytes ned raskt (som kjøtt og ovennevnte fisk) noen ganger tilberedt med tang og tare.

Ved å bli blandet med tang og tare, så kan disse matvarene holde seg i lengre tid enn matvarer som ikke er det.

Tang og tare; Vegan-alternativet

Vegetariske og veganske dietter inkluderer tilstrekkelig næringsstoffer fra ikke-kjøttkilder, for eksempel frukt, grønnsaker, belgfrukter, soyaprodukter, hele korn, nøtter og frø.

Denne livsstilen kan være sunn, og den kan til og med redusere risikoen for hjertesykdom, type 2 diabetes og kreft. Men å spise balansert mat og snacks kan kreve litt ekstra oppmerksomhet til tider.

Siden veganer og vegetariske dietter utelukker visse matvarer, må de ofte legge til andre matvarer som vil gi de samme næringsstoffene som finnes i animalske produkter.

Vegetarianere og veganere legger særlig vekt på å få i seg nok protein, jern, magnesium, kalsium, vitamin D, vitamin B12 og omega-3 fettsyrer.

Tang og tare utgjør en rik kilde til mange vitaminer og mineraler, sammen med andre næringsstoffer, og de er 100% dyrefrie, noe som gjør dem til et utmerket alternativ for veganer og vegetariske dietter.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 53

Noen matvarer, slik som panna cotta, mousse, tomatsaus og gelé, pleier å lene seg på gelatin for sine unike teksturer. Gelatin er imidlertid laget av benekstrakt (vel kollagen fra dyr), noe som gjør det vanskelig for de fleste veganere og vegetarianere som ønsker å nyte noen av disse godbitene.

Men med tang og tare kan du lage gelé med NULL dyreinnhold. Det er riktig: nada og null. Og du får fortsatt dessert!

Og plussiden er at den stivner raskt, og den har åtte til ti ganger mer gelatineringskraft enn gelatin. Så du kan til og med bruke mindre og få det til å vare lenger.

Tekslo Seafood Oppskriftsmodul

Vi vet at kreativitet på kjøkkenet er en lært ferdighet.

Dette gjelder spesielt i henhold til å legge til vitaminer og mineraler i kostholdet ditt gjennom en ny ingrediens, slik som tang og tare kan være for mange.

Men fortvil ikke!

Tvert imot, nyt maten din med disse deilige oppskriftene vi har satt sammen for deg. Gi oss beskjed om hvordan det går og hvordan du ga det din egen vri!

Debio-godkjenning og mer

Alle våre produkter er produsert på en organisk og bærekraftig måte, og de ble derfor Debio godkjent i desember 2017.

Vi må stadig oppdatere og følge opp for å beholde godkjenningen. På den måten kan du stole på at produktene våre er høstet på en så bærekraftig måte som mulig.

Tang og tare; Den Ultimate Guiden! 54

TA EN TITT PÅ VÅRE
SmakFULLE produkter

Referanser

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitamin%20B12-HealthProfessional/#h7

https://www.livescience.com/34693-superfoods.html

Admassu, H., Zhao, W., Yang, R., Gasmalla, M. A., & Alsir, E. (2015). Development Of Functional Foods: Sea Weeds (Algae) Untouched Potential And Alternative Resource-A Review. International Journal of scientific & Technology research, 4(9), 108-115.

Bender, A. E. (1980). Dictionary of Nutrition and Food Technology. Butterworths, London.

Berkey, C. S., Rockett, H. R., Willett, W. C., & Colditz, G. A. (2005). Milk, dairy fat, dietary calcium, and weight gain: a longitudinal study of adolescents. Archives of pediatrics & adolescent medicine, 159(6), 543-550. https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/486041

 

Burtin, P. (2003). Nutritional value of seaweeds. Electronic journal of Environmental, Agricultural and Food chemistry, 2(4), 498-503.

 

Caroli A et al. Invited review: Dairy intake and bone health: A viewpoint from the state of the art. J Dairy Sci 2011;94(11):5249-62.

 

Chapman, V. (2012). Seaweeds and their uses. Springer Science & Business Media.

De Benoist, B., McLean, E., Andersson, M., & Rogers, L. (2008). Iodine deficiency in 2007: global progress since 2003. Food and nutrition bulletin, 29(3), 195-202. https://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/FNBvol29N3sep08.pdf?ua=1

Delaney, A., Frangoudes, K., & Ii, S. A. (2016). Society and seaweed: Understanding the past and present. In Seaweed in Health and Disease Prevention (pp. 7-40).

 

Forster, J., & Radulovich, R. (2015). Seaweed and food security. In Seaweed Sustainability (pp. 289-313).

 

Fraunhofer Institute for Process Engineering and Packaging. Seaweed instead of salt

https://www.fraunhofer.de/en/press/research-news/2016/July/seaweed-instead-of-salt.html

 

Jaspars, M., & Folmer, F. (2013). Sea vegetables for health. Food and Health Innovation Service Service, 4-19.

 

Jaspars, M., Folmer, F., 2013. Sea vegetables for health. Food Health Innovation Service.

MacArtain, P., Gill, C. I., Brooks, M., Campbell, R., & Rowland, I. R. (2007). Nutritional value of edible seaweeds. Nutrition reviews, 65(12), 535-543.

 

Radulovich, R., Umanzor, S., Cabrera, R., & Mata, R. (2015). Tropical seaweeds for human food, their cultivation and its effect on biodiversity enrichment. Aquaculture, 436, 40-46.

Rajapakse, N., & Kim, S. K. (2011). Nutritional and digestive health benefits of seaweed. In Advances in food and nutrition research (Vol. 64, pp. 17-28). Academic Press.

Selmi, C., P. Leung, et al. (2011). “The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens.” Cellular and Molecular Immunology 8: 248-254.

Small, E. (2018). 56. Kelps: the key to sustainable harvest of marine biodiversity. Biodiversity, 1-13.

Watanabe, F, Takenaka, S, Katsura H, Zakir Hussain Masumder, SAM, Abe, K, Tamura Y, Nakano Y 1999. Dried green and purple lavers (Nori) contain substantial amounts of biologically active vitamin B12 but less of dietary iodine relative to other edible seaweeds. J. Agric. Food Chem. 47 : 2341-2343.

West, J., Hilconida, P., Calumpong, P., Martin, G., & United Nations. (2017). Seaweeds. World Ocean Assessment I, 223-228.

World Health Organization. (1994). Iodine and Health: eliminating iodine deficiency disorders safely through salt iodization. World Health Organization. http://apps.who.int/iris/handle/10665/58693

World Health Organization. Salt reduction. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction

Zava, T. T., & Zava, D. T. (2011). Assessment of Japanese iodine intake based on seaweed consumption in Japan: A literature-based analysis. Thyroid research, 4(1), 14. http://www.thyroidresearchjournal.com/content/4/1/14

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00

VELKOMSTGAVE TIL DEG!

10% RABATT

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få rabattkoden tilsendt på mail.

Rabattkoden gjelder alle varer i nettbutikken.