Tang og tare – Supermat?

Tang og tare som supermat

Hva er egentlig supermat?

Supermat er matvarer – hovedsakelig plantebaserte, men også noen fiske- og melkeprodukter – tiltenkt å være næringsdrivende – og dermed bra for helsa.

Spiselig tang og tare har vist seg å være rike på essensielle vitaminer og mineraler, på nivåer som ville vært meget gunstig for et balansert kosthold dersom de ble konsumert regelmessig.

Noen typer tang og tare kan inneholde over 50 forskjellige viktige vitaminer, mineraler og sporstoffer. Det gjør dem til en mer kompleks og næringsrik matvare enn mange jordplanter.

Vi vet at mange næringsstoffer trenger hverandre for å fungere optimalt. Tang og tare består av kalsium, fosfor, magnesium, jern, C-vitamin og mange andre nødvendige næringsstoffer til prosesser i kroppen.

Spesielt er sporstoffer og mineraler rikelig å finne i tang og tare i forhold til jordbaserte matvarer, og deres ikke-animalske natur gir dem mulighet til å brukes i mange matvarer de fleste kan spise (MacArtain, et al., 2007).

Tang og tare har i økende grad blitt sett på som potensielle kilder til bioaktive forbindelser med stor farmasøytisk, biomedisinsk og nutraceutisk betydning. Det vil si at tang og tare er mer populært nå på grunn av deres store potensial som kosttilskudd.

Den kjemiske sammensetningen av tang  og tare er ikke så kjent som den hos planter, men vi vet at den er rik på næringsstoffer som karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler. De har også mer komplekse forbindelser som brukes til spesifikke kroppslige oppgaver som polyfenoler, terpenoider, karotenoider og tokoferoler.

Selvfølgelig varierer innholdet av disse elementene avhengig av årstid, alder, produksjonsområde og miljø for tang. Men en veldrevet alge med et godt miljø kan ha noen av de største potensialene som tilbys i matvarer.

En annen egenskap som gjør dem supre er at, fra et næringsmessig perspektiv, er tang og tare også uten altfor mange kalorier.

Lipidene de har er til stede i svært små mengder og er umettede, og de gir beskyttelse mot hjerte-og karsykdommer.

Selv om karbohydratinnholdet er høyt, er de fleste karbohydrater i tang og tare fibre som ikke tas opp av menneskekroppen. De er gode for menneskers helse fordi de gjør en utmerket jobb i tarmene(Admassu et al., 2015), f.eks. hjelper de deg med å gå på toalettet.

I de siste tiårene har farmakologisk aktive metabolitter blitt stadig mer oppdaget i tang og tare. Disse metabolittene, med deres lange navn, kan brukes mot flere sykdommer som kreft, diabetes og infeksjoner.

Tang og tare, eller marine alger, har faktisk blitt brukt i flere tiår i medisin – og apotek også. (Nei, vi glemmer dere ikke, våre søte farmasøytiske folk!)

Tang og tare har blitt rapportert å ha mange viktige forbindelser som virker som antibiotika, avføringsmidler, antikoagulanter, antitumor, anti-ulcerprodukter og suspensjonsmidler i radiologiske preparater.

Deres fibre utfører et ekstremt variert utvalg av anti-mutagene funksjoner, og de spiller også en viktig rolle i modifikasjonen av lipidmetabolismen i menneskekroppen, noe som er like viktig som det høres ut.

Bioaktive forbindelser er molekyler fra syntetiske eller naturlige kilder som har blitt biologisk analysert for aktiviteter på en rekke viktige terapeutiske områder

Flere og flere kjemikere og biologer tar hensyn til de forskjellige delene som alger består av. Hvis deres naturlige produkter undersøkes, kan de føre til oppdagelsen av nye legemidler mot flere patogener som forårsaker smittsomme sykdommer.

For eksempel brukte to japanske kirurger en ny teknikk for å blande forbindelser av tang og tare med vann for å erstatte helblod ved transfusjon.

Det viser seg at disse forbindelsene ganske enkelt blandet med vann, ligner menneskelig plasma, og dette har, etter det japanske eksperimentet, blitt bekreftet av verdensomspennende forskning. Forsøket var selvsagt helt vellykket i over 100 andre operasjoner.

Et høyt inntak av kalsium, kalium og natrium er forbundet med lavere trykk og mindre risiko for hypertensjon. Alle finnes i høye porsjoner i (du gjettet det!) alger.

Vi kan da betrakte tang og tare som supermat på grunn av deres høye nivå av næringsstoffer og deres helsemessige fordeler utover normal ernæring.

Vær imidlertid oppmerksom på at funksjonell mat, medisinsk mat og kosttilskudd ikke er synonymer.

Det som skjer er at funksjonelle matvarer, som alger, kan overlappe med de matvarene som er utviklet for spesielle dietter og forsterket mat (med andre ord, de ønsker at de var funksjonelle matvarer).

Så lenge etterspørselen etter bioaktive ingredienser fortsetter, vil det globale markedet for mat som har vist seg å hjelpe eller forhindre visse helsemessige forhold vokse.

I løpet av det siste tiåret har det vært betydelig forskning og utvikling på disse områdene. Resultatet har vært nye materialer, prosesser, ingredienser og produkter som kan bidra til utvikling av funksjonelle matvarer for å forbedre helsen til den generelle befolkningen.

Til syvende og sist er tang og tare blitt betraktet som potensielle kilder til bioaktive forbindelser med enorm farmasøytisk, biomedisinsk og nutraceutisk betydning. Tang og tare er perfekt!

 

Referanser:

Admassu, H., Zhao, W., Yang, R., Gasmalla, M. A., & Alsir, E. (2015). Development Of Functional Foods: Sea Weeds (Algae) Untouched Potential And Alternative Resource-A Review. International Journal of scientific & Technology research, 4(9), 108-115.

MacArtain, P., Gill, C. I., Brooks, M., Campbell, R., & Rowland, I. R. (2007). Nutritional value of edible seaweeds. Nutrition reviews65(12), 535-543.

Rajapakse, N., & Kim, S. K. (2011). Nutritional and digestive health benefits of seaweed. In Advances in food and nutrition research (Vol. 64, pp. 17-28). Academic Press.

Watanabe, F, Takenaka, S, Katsura H, Zakir Hussain Masumder, SAM, Abe, K, Tamura Y, Nakano Y 1999. Dried green and purple lavers (Nori) contain substantial amounts of biologically active vitamin B12 but less of dietary iodine relative to other edible seaweeds. J. Agric. Food Chem. 47 : 2341-2343. 

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitamin%20B12-HealthProfessional/#h7

 https://www.livescience.com/34693-superfoods.html

Kommentar

Tang og tare;
Den Ultimate Guiden!

Her kan du lese alt du ikke visste du ville vite om supermaten fra havet. Fra vikingene til skjønnhetsindustrien, tang og tare har mange bruksområder!

Siste innlegg

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00

VELKOMSTGAVE TIL DEG!

10% RABATT

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få rabattkoden tilsendt på mail.

Rabattkoden gjelder alle varer i nettbutikken.