Hva er kalium?
Kalium er et mineral som er til stede i alle kroppsvev, og er viktig for normal cellefunksjon. Det gjør at cellene dine kan holde normale volumer av intracellulær væske og riktig mengde energi for å transportere væske mellom cellene (ATP).
Kalium er det mest overflødige av alle de intracellulære delene; det finnes i alle matvarer og kaliummangel er sjelden. Dessuten regulerer kroppen selv hvor mye den skiller ut fra maten.
Kalium i tang og tare
Tang og tare samler alle metall-ioner fra saltvann, og konsentrerer dem til karbonatsalter (Admassu, et al., 2015). Biomassen kan av og til bli inntil 40 %.
All tang og tare inneholder et kaliumnivå som er svært likt vårt naturlige plasmanivå. Forskning har indikert at tang og tare-ekstrakt ligner menneskelig blodplasma. Japan har tatt i bruk en teknikk for blanding av tang med vann. Dette har gitt vitenskapen mulighet til å erstatte blod i en transfusjon. Dette var vellykket i over 100 operasjoner (Dhargalkar, et al., 2005).
Hvor mye kalium trenger vi?
Anbefalt næringsinntak for en gjennomsnittlig voksen er 3,8 g per dag.
Tang og tare har et gjennomsnitt på 0,3-2 gram kalium per 100 g. Hvis du hadde smeltet 100 g tang og tare, ville du allerede fått i deg rundt 60% av det anbefalte inntaket.
Til sammenligning har 100 g spinat ca 500 mg kalium, og 100 g melk 140 mg kalium. (MacArtain, et al., 2007).
Helsefordeler ved kaliuminntak
Kalium kan bidra til å redusere blodtrykk og vannretensjon. Det beskytter også mot slag, og bidrar til å forhindre osteoporose og nyrestein.
Kalium bør komme fra mat – ikke kosttilskudd
Kosttilskudd er i utgangspunktet ikke den beste måten å øke kaliuminntaket. Som nevnt tidligere blir mineraler som kalium bedre tatt opp i kroppen gjennom mat.
I mange land begrenser matmyndighetene salg av kalium i kosttilskudd til 99 mg, som er mye mindre enn du kan få ved å bare knaske på noen alger eller litt spinat.
Grensen på 99 mg er sannsynligvis fordi mange studier har funnet ut at høye doser kalium fra kosttilskudd kan skade tarmen og til og med føre til død ved hjertearytmi (FDA, 2018).
Referanser Admassu, H., Zhao, W., Yang, R., Gasmalla, M. A., & Alsir, E. (2015). Development Of Functional Foods: Sea Weeds (Algae) Untouched Potential And Alternative Resource-A Review. International Journal of scientific & Technology research, 4(9), 108-115. Dhargalkar, V. K., Pereira, N., Seaweed : Promising Plant Of The Millennium. Science And Culture 2005, 71(3 - 4). National Institutes of Health. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/ FDA, 2018. www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm?fr=201.306