Miljøet til tang og tare varierer fra art til art, men stort sett alle tilbringer mye tid i direkte sollys mens de cruiser i vannet. Det gjør at tang og tare inneholder mange typer antioksidanter, inkludert vitaminer og beskyttende pigmenter.
Hva er vitaminer, og hvorfor er de bra for deg?
Vitaminer er organiske forbindelser som er essensielle for normal vekst og ernæring. De er næringsstoffer, og hver av dem spiller en rolle i å utvikle og opprettholde et sunt, funksjonelt menneske.
Det er totalt 13 vitaminer som kalles “essensielle vitaminer”. Vi deler dem inn etter hvordan de oppløses: Vannløselige (C vitamin og B-gruppen) og fettløselige (A , D, E og K). Tang og tare inneholder både vann- og fettløselige vitaminer.
Marine alger er en god kilde til vitamin A, B1, B2, B3, B9, C og E (MacArtain, et al. 2007). Brun tang har C-vitamin og karotener (provitamin A).
Tang og tare – A-vitamin
– Hvorfor trenger vi A-vitamin?
Vi trenger A-vitamin for sunn hud og slimhinner (munn, lunger, øyelokk osv.), et godt immunsystem og god øyehelse og -syn.
Betakaroten er forløperen til A-vitamin. Menneskekroppen konverterer betakaroten fra mat til A-vitamin. Gjennom betakaroten kan vi få A-vitamin fra maten vi spiser.
– Overdose av A-vitamin
Overskudd av A-vitamin er giftig. Men: Menneskekroppen omdanner bare så mye betakaroten til A-vitamin som den trenger.
En forgiftning kan imidlertid oppstå hvis du bruker for mye kosttilskudd (Nordqvist, 2014). Å få betakaroten fra mat, og dermed den nødvendige dosen A-vitamin, kan være et bedre alternativ enn kosttilskudd.
Tang og tare – B-vitaminer
Tang og tare – B12
Alger er også en kilde til mange B-vitaminer. Spesielt B12 anbefales spesielt i behandlingen av aldringseffekter, kronisk utmattelsessyndrom (CFS) og anemi.
B12 er et vannløselig vitamin som er naturlig tilstede i noen matvarer, og som de fleste andre vitaminer, blir det også tilsatt andre matvarer. B12 er også tilgjengelig som kosttilskudd og reseptbelagte medisiner.
Enkelte deler av B12-vitaminet som finnes i tang og tare er inaktive analoger, som betyr at de ikke kan absorberes helt av pattedyr som oss. Studier har imidlertid vist at enkelte typer tang og tare kan gi tilstrekkelig mengder brukbar B12.
Nori og B12
Nori, som er tørkede japanske alger, er sannsynligvis den mest spiste typen tang og tare. Nori har blitt rapportert å inneholde betydelige mengder god B12-vitamin.
Faktisk viser studier at tørkede grønne og lilla nori er de beste kildene til B12 vitamin blant spiselig tang og tare. Dette er ideelt for eksempel for vegetarianere.
Daglig inntak av ett gram spirulina, kjent som blå tang og tare, skal være nok til å dekke de daglige kravene til B12 (Watanabe et al. 1999) .
Faktisk inneholder 1 g spirulina like mye vitamin som 1 kilo friske grønnsaker, er 50 ganger rikere på jern enn spinat, og 10 ganger rikere på betakaroten enn gulrøtter.
B12-mangel
Det er en grunn til at B12 er nødvendig i systemet. B12-mangel er preget av megaloblastisk anemi, tretthet, svakhet, forstoppelse, tap av matlyst og vekttap.
Det påvirker oss så mye at nevrologiske forandringer som følelsesløshet og prikking i hender og føtter, også kan forekomme. Det kan også gi vanskeligheter med balanse, depresjon, forvirring, demens, dårlig minne og ømhet i munn eller tunge (NIH).
For å unngå alle disse problemene, er det nødvendig med en god kilde til B12. Sørg for å ha et balansert kosthold for å oppnå anbefalt dose.
Tang og tare – C-vitamin
Appelsiner er trolig den mest populære kilden til C-vitamin, men alger kan ha bedre tall å vise til.
I grønne og brune alger er nivåene av C-vitamin i snitt mellom 500 til 3000 mg per kilo tørrstoff. Nivået er sammenlignbart med nivået i persille, solbær og paprika.
Dette betyr også at persille, solbær og paprika trolig er bedre kilder til C-vitamin enn appelsiner.
Røde alger inneholder derimot C-vitaminivåer på rundt 100 til 800 mg per kg tørrstoff.
C-vitamin styrker immunforsvaret, for den aktiverer tarmabsorpsjonen av jern. Det styrer også dannelsen av konjunktivt vev og den protidiske matrisen av benaktig vev. I tillegg virker C-vitamin også til å fange frie radikaler og regenerere E-vitamin.
Referanser Admassu, H., Zhao, W., Yang, R., Gasmalla, M. A., & Alsir, E. (2015). Development Of Functional Foods: Sea Weeds (Algae) Untouched Potential And Alternative Resource-A Review. International Journal of scientific & Technology research, 4(9), 108-115. MacArtain, P., Gill, C. I., Brooks, M., Campbell, R., & Rowland, I. R. (2007). Nutritional value of edible seaweeds. Nutrition reviews, 65(12), 535-543. Rajapakse, N., & Kim, S. K. (2011). Nutritional and digestive health benefits of seaweed. In Advances in food and nutrition research (Vol. 64, pp. 17-28). Academic Press. Watanabe, F, Takenaka, S, Katsura H, Zakir Hussain Masumder, SAM, Abe, K, Tamura Y, Nakano Y 1999. Dried green and purple lavers (Nori) contain substantial amounts of biologically active vitamin B12 but less of dietary iodine relative to other edible seaweeds. J. Agric. Food Chem. 47 : 2341-2343. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Vitamin%20B12-HealthProfessional/#h7 https://www.livescience.com/34693-superfoods.html