Tang og tare i verden

Marine alger i Japan

Det finnes 21 forskjellige sjøgrønnsaker som brukes i  det japanske kjøkken. Faktisk har seks av dem blitt brukt siden 700-tallet f.Kr.

I dag spiser den gjennomsnittlige japaner 1,4 kg marine alger per år. Utover tradisjonell sushi,  er japanerne de største forbrukerne av tang og tare i matlaging.

Tang og tare i verden 1
Originalbilde fra JustOneCookbook.com

Om Nori

Nori er en av de viktigste typene tang og tare i Japan. Nori har spilt en så stor rolle at Taiho-koden, Japans første skriftlige juridiske kodeks fra det 8. århundre, viser til murasaki nori (“lilla nori”) som en årlig skattemessig betalingsopsjon, sammen med syv andre typer tang og tare, samt 22 andre marine produkter.

Nori var et luksuriøst element, som gjorde det til en viktig gave i midten og slutten av hvert år. Etterspørselen etter lilla nori overskred tilbudet frem til mer avanserte dyrkingsmetoder ble utviklet i perioden etter andre verdenskrig. Japan feirer Nori Day 6. februar hvert år.

Fram til slutten av 1970-tallet forberedte og forbrukte familier mesteparten av nori i sine husholdninger. Folk langs kysten hadde bedre sjanser til å få frisk nori (eller iwanori). De lagde norisalater og -supper, i tillegg til mer bearbeidede former, som laken av nori, øl (tsumami) og andre snacks.

Den vanligste bruken av prosessert nori er såklart sushi og onigiri (risballer).

Tang og tare i japansk matkultur

Temakizushi er sushi laget for hånd hjemme, er en populær rett som hovedsakelig brukes til små sammenkomster eller fester.

Onigiri er den japanske kulturens svar på smørbrød; de er vanlige på utendørsarrangementer som piknik, heldagshendelser og lunsjer.

Kombu er en annen populær type tang. Ulike typer kombu har forskjellige bruksområder i matlaging. Kombu spiller også en viktig rolle i ekteskapsseremonier og nyttårsfester, i tillegg til å være en populær gave. Etter alle disse årene har kombu også mange avatarer:

Grønn kombu kokes med kjøtt, fisk og supper, og brukes også som grønnsak eller med kokt ris.

– Pulverisert kombu brukes i sauser og supper, eller tilsettes ris på samme måte som karri. Disse to typene, sammen med te-kombu, brukes  til å lage te-lignende væske.

– En rekke krydder er også laget av kombu.

Matsumo er en liten brun alge som brukes til å bevare sopp. Soppen blir først gjennomvåt i saltvann, og deretter pakket i fat. De legges  i lag i fatene. Mellom hvert lag ligger saltet matsumo, som holder fuktighet ute.

Noen mennesker kan tilsynelatende fordøye tang og tare bedre enn andre. I Japan antas det at noen gener har blitt tatt opp fra opprinnelige marine mikrober som sannsynligvis ble spist med nori. Dette er det første klare eksempelet på tarmflora som får en ny biologisk nisje (våre mager) ved å anskaffe gener fra en inntatt bakterie, altså nori.

Tang og tare i verden 2

Marine alger i Korea

I Korea er tang og tare en så viktig del av kulturen at det kan kalles et guddommelig og livreddende måltid.

Tørr sjøsennep forberedes til gudinnen til fødsel (og dermed også for kvinner som skal føde). Tørket tang og tare blir også gitt til gudinnen med ris, vann og en tråd.

Den nybakte moren drikker sjøsennep i fire uker etter fødselen. Siden det er rikt på kalsium og jod, anses sjøsennep å forbedre morens melk og deres overordnede organer. I de fire ukene ber også folk for barnets levetid og morens helse hver dag. 

 

Marine alger i Kina

Historien om bruk av tang og tare i Kina er en av de lengste og mest omfattende i verden. Urteleksikon fra de forskjellige kinesiske dynastiene dokumenterer medisinske og spiselige algarter.

Restene av røde alger blir behandlet med soyasaus, eddik og rødt pepper, og brukes som krydder.

Grønne alger, sjøsalat eller grønt lav blir ofte spist som salat.

Tang og tare i verden 3
Originalbilde fra BoredPanda.com

Marine alger i Europa

I noen land har lokalbefolkningen spist tang og tare så langt tilbake som vi har dokumentasjon, spesielt i nord. Norge er nok det mest kjente eksemplet: I vikingtiden brukte nordmenn tang og tare regelmessig.

I Irlands kystsamfunn i vest og nord ble tang og tare ansett som et sesongbasert matprodukt til husholdningsbruk, og det ble også solgt lokalt i sesong.

Kommentar

Tang og tare;
Den Ultimate Guiden!

Her kan du lese alt du ikke visste du ville vite om supermaten fra havet. Fra vikingene til skjønnhetsindustrien, tang og tare har mange bruksområder!

Siste innlegg

Varen er lagt i handlekurven.
0 items - kr 0,00

VELKOMSTGAVE TIL DEG!

10% RABATT

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få rabattkoden tilsendt på mail.

Rabattkoden gjelder alle varer i nettbutikken.