Tang og tare i Japan, Korea, Kina og Europa

Historien om marine alger i Japan

Det finnes 21 forskjellige sjøgrønnsaker som brukes i daglig matlaging i Japan. Faktisk har seks av dem blitt kontinuerlig brukt siden 700-tallet f.Kr.

I moderne tid spiser den gjennomsnittlige japanske personen 1,4 kg marine alger per år. Utover tradisjonell sushi, så er japanerne de viktigste forbrukerne av tang og tare som mat.

Originalbilde er til stede på JustOneCookbook.com

Om Nori

Nori er en av de viktigste typene tang og tare i Japan. Den er så viktig at Taiho-koden, Japans første skriftlige juridiske kodeks fra det 8. århundre, viser murasaki nori (“lilla nori”) som en årlig skattemessig betalingsopsjon, sammen med syv andre typer tang og tare og 22 andre marine produkter.

Nori var et luksuriøst element, noe som gjorde det til en viktig gave i midten og slutten av hvert år. Faktisk overskred etterspørselen for lilla nori tilbudet frem til mer avanserte dyrkingsmetoder ble utviklet i perioden etter andre verdenskrig. Nå feirer Japan lykkelig “Nori Day” årlig 6. februar.

Fram til slutten av 1970-tallet forberedte og forbrukte familier mesteparten av nori i sine husholdninger. Folk som bodde på kysten hadde bedre sjanser til å få frisk nori (eller iwanori). De lagde nori salater og supper mens de også spiste mer bearbeidede former av det som laken av nori, øl (tsumami) og andre snacks.

Men den vanligste bruken av prosessert nori er sushi og onigiri (risballer).

Temakizushi, som er sushi laget for hånd hjemme, er en populær rett som hovedsakelig brukes til små sammenkomster eller fester.

Onigiri er den japanske kulturens svar på smørbrød – de er vanlige på utendørsarrangementer som piknik, heldagshendelser og lunsjer.

Kombu er en annen populær form for tang og tare. Ulike typer kombu har forskjellige bruksområder i matlaging. Kombu spiller også en viktig rolle i ekteskapsseremonier og nyttårsfester, i tillegg til å være en populær gave. Etter alle disse årene har kombu også mange avatarer:

Grønn kombu kokes med kjøtt, fisk og supper, og brukes også som grønnsak eller med kokt ris.

– Pulverisert kombu er brukt i sauser og supper eller tilsettes ris på samme måte som karri er. Disse to formene, sammen med te kombu, brukes også til å lage te-lignende væske.

– Som om det ikke var nok, er det også en serie krydderprodukter laget av kombu.

Matsumo er en liten brun alge som brukes til å bevare sopp. Soppene blir først gjennomvåt i saltvann og deretter pakket i fat. De legger dem i lag i fatene. Dette er alternerende lag med saltet matsumo som holder fuktighet ute.

En annen ting som er interessant er at, akkurat som melk, så kan noen mennesker fordøye tang og tare bedre enn andre.

I Japan antas det at noen gener har blitt tatt opp fra opprinnelige marine mikrober som sannsynligvis ble spist med nori. Dette er ganske interessant vitenskapsfakta som også er det første klare eksempelet på en tarmmikro som får en ny biologisk nisje (våre mager) ved å anskaffe gener fra en inntatt bakterie (i nori). På en måte er det nesten som om det japanske folket tammet tang og tare og forvandlet det til en del av hverdagen.

Historien om marine alger i Korea

I Korea har tang og tare også vært av kulturell betydning, ikke bare som en matkilde.

Tørr sjøsennep, for eksempel, er forberedt for gudinnen til fødsel (og dermed også for kvinner som skal føde). Tørket tang og tare blir også gitt til gudinnen med ris, vann og en tråd.

Koreanske mødre drikker faktisk sjøsennep i fire uker etter fødsel. Siden det er høyt i kalsium og jod, anses sjøsennep å forbedre morens melk og deres overordnede organer. I fire uker ber folk for barnets levetid og morens helse hver dag.

Dette betyr at i Korea er tang og tare så viktig at det er bokstavelig talt et guddommelig og livreddende måltid.

 

Historien om marine alger i Kina

Historien om bruk av tang og tare i Kina er en av de lengste og mest omfattende i noe land.

Urte-encyklopedier av de forskjellige kinesiske dynastiene, som de kinesiske urter, “Ben Cao”, og til og med kystnære provins- og fylkesregister, dokumenterer medisinske og spiselige algarter.

Restene av røde alger er kuttet i små biter i Kina. Behandlet med soyasaus, eddik og rødt pepper, så blir den ofte spist som krydder.

De grønne algene, sjøsalat eller grønne laver blir ofte spist som salat.

Originalbilde er til stede på BoredPanda.com

Historien om marine alger i Europa

I noen land spiste lokalbefolkningen tang og tare så langt tilbake i historien som historiske kilder kan dokumentere, spesielt i Nord. Norge er nok det mest kjente eksemplet. I vikingtiden brukte nordmenn tang og tare regelmessig.

I Irlands kystsamfunn i Vest og Nord likte folk også det samtidig som vikingene. Tang og tare ble ansett som et sesongbasert matprodukt til husholdningsbruk, og det ble også solgt lokalt i henhold til årstidene.

Kommentar

Tang og tare;
Den Ultimate Guiden!

Her kan du lese alt du ikke visste du ville vite om supermaten fra havet. Fra vikingene til skjønnhetsindustrien, tang og tare har mange bruksområder!

Siste innlegg